Hoogstraat

Beschrijving

Oude uitvalsweg in het verlengde van de IJzerenleen, Guldenstraat en Korenmarkt tot de Overste, Hoog- of Nieuwe Brusselsepoort. Laatstgenoemde gaf toegang tot de oude weg naar Zemst en de Hombeeksesteenweg en vanaf 1698 tot de toen aangelegde Brusselsesteenweg.

Eertijds "overste strate", vanaf de 15de eeuw Hoogstraat geheten.

Op de hoek met de Sint-Jacobsstraat stond tot 1848 de Sint-Jacobskapel van het gelijknamige godshuis (14de-eeuws). Heterogene bebouwing met nog enkele oudere kernen en 18de-eeuwse gevels. Talrijkst zijn de 19de-eeuwse of in de 19de eeuw aangepaste burgerhuizen, waarvan de benedenverdiepingen verbouwd zijn tot winkel (nummers 1, 2, 4, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 24, 26, 29, 31, 34, 36, 45, 47, 52, 56, 63, 71, 73, 75, 76, 77, 78, 79 en 80). Enkele panden werden reeds vervangen door nieuwe bouw waarbij soms verschillende panden werden samengevoegd (onder meer nummer 38-40). Hoek met de Van Benedenlaan ingenomen door een neotraditoneel huis uit begin 20ste eeuw.

Thans maakt een gedeelte van de Hoogstraat (nummers 34-88) deel uit van het herwaarderingsgebied wijk Hoogstraat-Nieuwe Kapucijnenstraat, erkend krachtens een besluit van de Vlaamse Executieve van 8 december 1982. Dit gebied omvat voorts de Ganzendries, de Nieuwe Kapucijnenstraat en een deel van de Koningin Astridlaan (nummers 183-205).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde