Oude Brusselsestraat

Beschrijving

Loopt van de Vijfhoek naar de Schuttersvest waar eertijds de Oude Brusselpoort stond, afgebroken in 1831. Op de hoek van de Lange Nieuwstraat en de Oude Brusselsestraat bevond zich een klokkengieterij. Op de linkerzijde, ter hoogte van de Lange Nieuwstraat stond een kanongieterij, afgebroken in 1837 toen het Kardinaal Mercierplein werd aangelegd. De Lange Nieuwstraat werd toen ook doorgetrokken tot deze plaats en zo ontstond de Korte Nieuwstraat.

Licht hellende straat getypeerd door al dan niet gedecapeerde 19de-eeuwse lijstgevels van voornamelijk drie traveeën en twee tot drie bouwlagen die soms een oudere kern verbergen (onder meer nummer 10 met grote kelder voorzien van bakstenen kruisgewelven).

Nummer 4 voorzien van eenvoudige houten winkelpui met afgeronde beglazing uit de jaren 1920-1930. Nummers 2 en 28: bepleisterd en beschilderd, verfraaid door summiere stucdecoratie (vensteromlijstingen, panelen). Nummer 20 met uithangbord in de vorm van een schaar.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde