Burgerhuis Gulden Ster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Gulden Ster

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Gulden Ster

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Gulden Ster. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen); volgens een bouwaanvraag vermelding "In de Steer - 1773".

Lodewijk XV-halsgevel met een in- en uitzwenkende top; baksteenbouw met gebruik van arduin voor kordons en omlijstingen. Gekoppelde steekboogvensters op de bovenverdieping in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen; smeedijzeren leuning. Tweeledige top gemarkeerd door middel van waterlijsten, omlopend boven het centraal dakvenster in een geriemde omlijsting, met oren en afhangend rankwerk; bekronend oculus. Aflijnende voluten verhoogd met plastisch bloemfestoen en bekronende gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden.

Begane grond volgens bouwaanvraag met kelderluik, rechthoekige deur en vensters onder dito bovenlichten, gewijzigd in steekboogvensters en een centrale deur in een schouderboogvormige geprofileerde omlijsting op neuten met brede gebogen tussendorpel met rocaillemotieven en waaiervormig bovenlicht.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 47.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde