• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

Beschrijving

Diephuis met twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak (mechanische pannen). Traditionele bak- en zandstenen voorgevel tijdens de 17de eeuw aangepast met een barokke hals, volgens F. Berlemont gerestaureerd in 1896.

Behouden zandstenen parement onder de bovenvensters en hogerop speklagen, hoekblokken en leliemuurankers; Euvillesteen voor de afwerking van de top met inbegrip van zijn muuropeningen. Voormalige kruiskozijnen onder de doorlopende waterlijst en muurband met wigvormig ontlastingssysteem; arduinen lekdrempels en gietijzeren leuningen (19de-eeuws).

Top met hals van drie treden met geprofileerde dekstenen, de hoogste doorgetrokken als kordon. Aflijnende voluten en bekronend hoofdgestel en een gebogen fronton met sierbol. In de eerste geleding, een centraal rondboogvenster onder een gebogen waterlijst, tussen ovale oculi met knik en drup; gelijkaardig oculus erboven. Aangepaste begane grond.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Grote Markt.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde