Bellepoort

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bellepoort

Beschrijving

De vroegere "Bellepoort" was een straatje leidend naar de Stadsheimelijkheid (voorheen een plein met openbare latrines). Bij het begin beschilderde zandstenen rondboogpoort uit de 17de eeuw: rechtstanden met afgeschuind beloop op imposten, verdwenen sluitsteen en druiplijst met verweerde uiteinden. Smalle doorgang afgezet met rijhuizen (nummers 6-16) van twee bouwlagen met 17de-eeuwse kernen aangepast in de 19de eeuw, heden gedeeltelijk bewaard doch in verwaarloosde toestand.

Nummer 6. Rechts hoekpand met twee bouwlagen en respectievelijk twee en vier traveeën onder gebogen afsnijdend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde straatgevel met rechthoekige beneden- en geloogde bovenvensters op beschilderde lekdrempels.Zijgevel: vereenvoudigde pilastergevel, lichtgetoogde en rechthoekige muuropeningen (deels gedicht), gevat in rechthoekige spaarvelden. Omlopende steigergaten onder kroon- en gootlijst. Achteraan en parallel met de straat: overbouwde doorgang van een travee met bakstenen rondboogomlijsting met natuurstenen imposten en sluitsteen; voorts gelijkaardige gevelordonnantie.

Nummer 16. Bakstenen lijstgevel met twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat); verlaagde aangepaste muuropeningen. Centraal gedicht laadvenster met hijsbalk. Zijpuntgevel gedeeltelijk zichtbaar.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde