Stadsschool Grote School

Beschrijving

Voorheen Grote School, later oratorenschool en -klooster. In 1448 werden de aangrenzende gebouwen Wollemarkt-Schoolstraat door de stad opgekocht voor de inrichting van een openbare stadsschool, zogenaamd "Grote School". Gebouwen in 1630 overgelaten aan de congregatie van de oratoren (orde gesticht in 1624 te Scherpenheuvel), die het onderwijs in het Latijn en tevens vanaf 1645 de bediening van de Sint-Jansparochie op zich namen. Bouw van een brug over de Melaan, zogenaamde "Oratorenbrug", als verbinding tussen het klooster en de Sint-Janskerk.

Klooster en school werden in 1750 gesloopt, doch heropgebouwd in 1751. Congregatie in 1797 verjaagd en gebouwen als nationaal goed verkocht. Nadien in verschillende handen met diverse bestemmingen: achtereenvolgens ingericht als herberg, theater, privé- en aartsbisschoppelijke school en roepzaal der notarissen. Heden parochielokaal van Sint-Rombouts.

Ruim breedhuis van het enkelhuistype, drie bouwlagen en zeven traveeën onder mansardedak (kunstleien) met houten dakkapellen. Verankerde geknikte bakstenen lijstgevel op zandstenen plint met kelderluik. Lichtgetoogde muuropeningen op de begane grond; steekboogvensters op de bovenverdieping, gedicht op de derde bouwlaag.

Geaccentueerde deurtravee met monumentale poort in arduinen schouderboogomlijsting; breed geprofileerd beloop op neuten en voorzien van een rocaillesluitsteen met jaartal "MDCCLI" en een gestrekte gekorniste druiplijst; bekronende steekboognis in een geblokte omlijsting met neuten; en een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Eenvoudige aflijnende kroonlijst.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde