Windmolensite De Hoop

Beschrijving

Windmolen "De Hoop", gebouwd in 1870, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, stellingmolen met een achthoekige gemetselde gaanderij.

In 1933 werd op deze molen voor de eerste keer het verbusseld wieksysteem toegepast. In 1968 werd de molen stilgelegd. Na jaren van verval, werd de molen in 1990 door een voorjaarsstorm zwaar beschadigd. In het begin van de 21ste eeuw werd de molen, in afwachting van een gefaseerde maalvaardige restauratie, onttakeld of ontdaan van zijn gevlucht en kap. In 2005-2007 gebeurde de romprestauratie. De stenen gaanderij werd nieuw opgemetseld, de molenromp werd opnieuw gevoegd en de slechte stenen werden vervangen door de goede oude stenen van de gaanderij. In 2008-2009 voerde Thomaes Molenbouw de molentechnische restauratie uit: binnenwerk, kap en gevlucht. In 2009 werden de kap en roeden geplaatst. In 2010 gebeurde de afwerking en plechtige inhuldiging. In 2012 werd in een gedeelte van de stenen gaanderij, vroeger in gebruik als opslagplaats, een vakantiewoning ingericht. De achter de molen gelegen molenaarswoning met aanpalende stal en schuur werd gerenoveerd tot drie huurwoningen. Van 2017 tot 2019 werd de evenwijdig aan de straat gelegen, voormalige pannendroogschuur ook herbestemd tot vakantiewoningen.

Het is een conische bakstenen bovenkruier, type stellingmolen, met een achthoekige gemetselde gaanderij en een schuitvormige, afgewolfde kap (natuurleien), voorzien van een houten voorkeuveleinde en dito achterkeuveleinde. Het wiekenkruis heeft een wieksysteem met verbusselde en geklinknagelde roeden. De bakstenen romp met dito fries staat op een achthoekige stenen onderbouw onder een plat dak met leuning die fungeert als een gaanderij van waarop de molen gekruid wordt. De gaanderij, thans gedeeltelijk herbestemd tot vakantiewoning, heeft rondboogvormige vensters en deuren met vernieuwd schrijnwerk. Bepaalde deuren (voorheen poorten) gaan terug op de vroegere invaarten (doorgang) van de molen. Ter hoogte van de gaanderij bevinden zich rondboogvormige deuren waarboven de dito vensters van de zolders op een verticale lijn geplaatst zijn. De molen heeft Engels kruiwerk met staart (spruiten, schoren, staartbalk), kruishaspel en ingemetselde ringen.

De molen is een driezolder met houten zoldervloeren en dito steektrappen. De gietijzeren molenas is vervaardigd door ijzergieterij Van Aerschot (Herentals). Het draaiend werk (maalinrichting) is bewaard. De steenzolder herbergt twee koppels maalstenen.

Achteraan het molenerf bevindt zich de vroegere molenaarswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, met een lager aansluitend stalgedeelte en een dwarsschuur, recent gerenoveerd tot drie aparte huurwoningen. De woning is een dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd zadeldak met een zijdelingse afhang. Het bakstenen volume op gecementeerde plint heeft getoogde muuropeningen.

Het langgestrekt, evenwijdig aan de straat gelegen, bakstenen volume onder zadeldak gaat terug op een pannendroogschuur van een hier gelegen pannenfabriek, waarvan de kleiwinning langs de oevers van de Zanderbeek nog sporen in het landschap heeft nagelaten.

• DOORSLAER B.V. 1996: Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg, Borgloon, 17.
  • SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; De Sadeleer, Sibylle