Wijlegem

Beschrijving

Mooi gelegen gehucht in glooiend, vrijwel ongeschonden landschap met kapel met omringend ommuurd kerkhof opvallend ingeplant op het hoogste punt en twee oude gesloten hoeven, de zogenaamd "Hoven te Wylegem", eertijds abdijhoeven van de Sint-Pietersabdij van Gent. Oudste vermelding van "Willenghem" van 1036. In 1040 werd de villa Wijlegem door Reinelmus en Ida geschonken aan de Gentse Sint-Pietersabdij die instond voor de ontginning van de streek. Deze abdij verpachte reeds in 1385 het "Hof te Wijlegem". Vormde voor de Franse revolutie een zelfstandige parochie, nadien kerkelijk ressorterend onder Sint-Blasius-Boekel.

Voor het kerkhof, schandpaal van de heerlijkheid Wijlegem heropgebouwd met ter plaatse aangetroffen fragmenten van een arduinen schandpaal uit de 16de of de 17de eeuw, volgens P. De Win opgericht door abt Gudualus van de Sint-Pietersabdij in Gent door steenkapper S. Baeijens in 1775.

• DE WIN P., Inventaris van de feodale schandpalen op Belgisch grondgebied, II, Provincies Oost- en West-Vlaanderen, in Iuris Scripta Historica, X, Brussel, 1996, p. 140-141.

Auteurs: Lanclus, Kathleen