Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Linden met kapelhof en linden

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Vijflindenkapel of kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Linden, omringd door vijf linden en gelegen op het hoogste punt (90 meter) van de gemeente met panoramisch gezicht op het omgevende open kouterlandschap.

Wegkapel

Trap en kasseipad naar kapel. Vermoedelijk 18de-eeuwse kapel, doch reeds oudere vermelding. Rechthoekig witgeschilderd bakstenen gebouwtje onder zadeldak (pannen) met smeedijzeren kruisje. Puntgevel afgewerkt met vlechtingen, voorzien van licht getoogde vernieuwde deur.

Sober interieur met gemetst altaar; beeld verdwenen.

Kapelbomen

Bij de Vijflindenkapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. Het waren oorspronkelijk vijf opgaande bomen die echter in 2008 afgestorven zijn. Nu is enkel de stronkenopslag nog aanwezig.

De gemeente als eigenaar werd verzocht om het genetisch materiaal van de linden in situ te behouden en om uit de opslag van de stronken toekomstige opgaande bomen te selecteren.

De kapel en kapelbomen staan op een heuveltje in een landschappelijk hoog gelegen akkergebied en vormen dus een beeldbepalende bomengroep.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Van der Linden, Geert