Beschermd monument

Hoeve Hof te Nieuwpoort

Hof te Nieuwpoort en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 17-01-1985  ID: 2011

Hoeve Hof te Nieuwpoort is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het monument als volgt werd gemotiveerd: “Het Hof te Nieuwpoort maakte vroeger deel uit van de bezittingen van de Karthuizerpriorij te Sint-Martens-Lierde. Het is een voorbeeld van een 17de-eeuwse dubbelwoning in baksteenbouw met toepassing van natuursteen voor deur- en vensteromlijstingen en bij de venstertussenlateien en de kruiskozijnen.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000733, Hof te Nieuwpoort, advies KCML (1985).

Het Hof te Nieuwpoort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de gedeeltelijke bescherming van

Heyveld 27 (Brakel)
Voormalige pachthoeve van de kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos te Sint-Martens-Lierde, zogenaamd "Hof te Nieuwpoort". Als "goed ter Nieuwerpoort" meermaals vermeld in de jaren 1420 en 1430.