Dekenij ontworpen door Jacques van Hoecke

Geografisch pakket Lokeren

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de dekenij, gelegen ten noorden van de Sint-Laurentiuskerk. De dekenij werd reeds op 1 augustus 1986 beschermd als monument, maar deze bescherming werd ingetrokken op 19 april 1988. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermd stadskern van Lokeren.

Kerkplein 4 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

dekenij ontworpen in 1850 door architect J. Van Hoecke met imposant en sober doch vrij speels bakstenen gevels door de combinatie van grijsblauwe met rode baksteen, het geaccentueerde middenrisaliet met vensternissen, bekronende waterlijstjes en oculi onder de kroonlijst; omwille van de artistieke waarde van het interieur met indrukwekkende stucplafonds in de hal, het salon en de voorkamer.

Kerkplein 4 (Lokeren)
Breed dubbelhuis van twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, in 1850 gebouwd naar ontwerp van architect Jacques van Hoecke.