Kapel van de Heilige Laurentius

Geografisch pakket Lokeren

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Sint-Laurentiuskapel. De kapel werd reeds op 1 augustus 1986 beschermd als monument, maar deze bescherming werd ingetrokken op 19 april 1988. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermd stadskern van Lokeren.

Sint-Laurentiuskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

oorspronkelijk vrijstaande kapel van 1633 met straatgevel van 1768-69, gerestaureerd in 1909 door architect H. Vanden Broucke en gekarakteriseerd door een bak- en natuurstenen topgevel met voluutvormige vleugelstukken en bekronend driehoekig pseudo-fronton, flankerende geblokte pilasters, rondboogdeur en bovenvenster.

Luikstraat (Lokeren)
Kapel gebouwd in 1633 als vrijstaand gebouwtje vlak tegenover de vroegere tuinuitgang van het domein der adellijke familie Ryngaut. In 1768-69 kreeg het zijn huidige straatgevel.