Brughuis

Beschermd monument van 03-03-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Prosper Thuysbaertlaan
Locatie Prosper Thuysbaertlaan zonder nummer (Lokeren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46014/133.1
  • OO000661

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Brughuis

Prosper Thuysbaertlaan zonder nummer, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Neobarok hoekhuis van baksteen met verwerking van arduin aan de sokkel, deur- en vensteromlijstingen en topgevelafwerking, in 1909 gebouwd als huis voor de brugdraaier.

Beknopte karakterisering

Typologiewachterswoningen
Stijlneobarok
Dateringvóór WO I

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het Brughuis, gelegen op de hoek van de Prosper Thuysbaertlaan met de Stationsstraat. De woning werd reeds op 1 augustus 1986 beschermd als monument, maar deze bescherming werd ingetrokken op 19 april 1988. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermd stadskern van Lokeren.

Waarden

Het Brughuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als brugdraaiershuis gebouwd in 1909 op een gedempte Durmebocht voor de bediening van de draaibrug; omwille van de artistieke waarde van het huis opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect H. Vanden Broucke met alle typische kenmerken van deze architectuur, bak- en zandsteenbouw met in- en uitgezwenkte topgevels, kruisvensters en een markerend erkertorentje.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.