Stadspomp

Gemeente Lokeren
Straat Prosper Thuysbaertlaan
Locatie Prosper Thuysbaertlaan zonder nummer (Lokeren)

Stadspomp

Prosper Thuysbaertlaan zonder nummer, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Op de hoek van het Prinses Josephine-Charlottepark staat een in onbruik geraakte openbare pomp. Het is een gietijzeren pomp opgesteld in een driehoekige zandstenen constructie, in 1911 uitgevoerd door J. de Decker uit Dendermonde, ontworpen door architect H. Vanden Broecke.

Typologiewaterpompen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de openbare pomp aan de Prosper Thuysbaertlaan. De pomp werd reeds op 1 augustus 1986 beschermd als monument, maar deze bescherming werd ingetrokken op 19 april 1988. De pomp, opgesteld in een driehoekige zandstenen constructie, is gelegen in de als stadsgezicht beschermd stadskern van Lokeren.

Stadspomp is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als vroegere openbare pomp gebouwd in 1911 naar ontwerp van architect H. Vanden Broucke met een driehoekige zandstenen constructie onder puntdakje.