Kasteeldomein Vilain: kasteel, toegangsbrug en toegangspoort

Beschermd monument van tot (opheffing)

definitieve opheffingsbesluiten: 01-11-2023  ID: 15206

voorlopige opheffingsbesluiten: 12-06-2023  ID: 15131

Kasteel Vilain met toegangsbrug en -poort en het park, de omwalling en deel van omgeving

Het kasteel Vilain, de toegangsbrug en de toegangspoort waren beschermd als monument.

Sinds 1987 blijft van het kasteel alleen de traptoren over. De toegangspoort en de toegangsbrug zijn verdwenen. Door de materiële teloorgang zijn de erfgoedwaarden van het monument ontoereikend voor bescherming als monument. Daarom werd op 1 november 2023 bij ministerieel besluit de bescherming als monument opgeheven omwille van het algemeen belang.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht in 1980 een advies uit waarbij de historische waarde van het kasteel Vilain, de toegangsbrug en de toegangspoort als volgt werd gemotiveerd: Het betreft een oud buitenverblijf van Gentse patriciërs dat in de tweede helft van de 18de eeuw werd verbouwd. Tevens was het één van de centra van waaruit het calvinisme zich verspreidde.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000566, Kasteel Vilain, toegangsbrug, toegangspoort en omgeving, advies KCML (1980).

Waarden

Het kasteel Vilain, de toegangsbrug en de toegangspoort waren beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

Braemkasteelstraat (Gent)
Het kasteel Vilain, in de volksmond ook zogenaamd kasteel Rattendale, ligt in een sinds enkele jaren voor het publiek opengesteld park met grotendeels behouden buitenste omwalling, bijgenaamd de Paardewal, deels gedempt in 1905.