Kapel der Miraculeuze kruisen

Beschermd monument van 05-12-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Eksaarde
Straat Kruiskapeldreef
Locatie Kruiskapeldreef zonder nummer (Lokeren)
Alternatieve naam Kruiskapel

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46014/114.1
  • OO001893

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kapel der Miraculeuze kruisen en kruiswegkapellen

Kruiskapeldreef zonder nummer, Eksaarde-dorp zonder nummer, Oosteindeken zonder nummer, Ramstraat zonder nummer, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

In 1626 gebouwd op de plaats waar in 1317 twee kruisen gevonden werden waaraan bovenmenselijke krachten toegeschreven worden. Bedevaartkapel, rustig gelegen te midden der velden en omringd door rode beuken; voorplein met waterput en zandstenen kruis.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Kapel der Miraculeuze kruisen of Kruiskapel. Het monument maakt ook deel uit het dorpsgezicht Kruiskapel met omgeving. Aan deze bedevaartskapel eindigt de als dorpsgezicht beschermde ommegang met pijlerkapellen die vertrekt aan de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Waarden

De Kruiskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde


-als bedevaartkapel opgericht door Philip Lanchals en zijn echtgenote in 1626 op de plaats waar in 1317 miraculeuze kruisen werden gevonden;
-als voorbeeld van een eenvoudige bak- en zandstenen kapel met puntgevel uit de 17de eeuw omwille van het algemeen belang wegens de socio-culturele en volkskundige waarde als bedevaartsoord opgericht in de 17de eeuw op de vindplaats van twee miraculeuze kruisen en met de parochiekerk verbonden door middel van een ommegang, heropgericht in 1877.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.