Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kruiswegkapellen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 05-12-1995 tot heden

Kruiskapel met omgeving, ommegangskappelletjes en driehoekig dorpsplein

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de veertien ommegangkapelletjes langsheen de straten Oosteindeken, Ramstraat en Kruiskapeldreef, vertrekkend aan de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en eindigend aan de als monument en dorpsgezicht beschermde Kruiskapel.

Waarden

De ommegangkapelletjes langsheen Oosteindeken en Ramstraat is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als oude ommegang tussen de parochiekerk en de Kruiskapel, in 1877 heropgericht met stenen statiekapelletjes van verschillende schenkers.

volkskundige waarde

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kapel der Miraculeuze kruisen en kruiswegkapellen

Eksaarde-dorp zonder nummer, Kruiskapeldreef zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, Oosteindeken zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, zonder nummer, Ramstraat zonder nummer (Lokeren)
In 1626 gebouwd op de plaats waar in 1317 twee kruisen gevonden werden waaraan bovenmenselijke krachten toegeschreven worden. Bedevaartkapel, rustig gelegen te midden der velden en omringd door rode beuken; voorplein met waterput en zandstenen kruis.