Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Afspanning In den groenen staek met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Afspanning De Groene Staek

Beschrijving

De afspanning In den groenen staek met omgeving, gelegen langs de Groenestaakstraat te Mariakerke, is beschermd als dorpsgezicht. Binnen de afbakening bevinden zich ook twee bunkers.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het dorpsgezicht als volgt werd gemotiveerd: de herberg “De Groene Staek” met de annexe stal en het koetshuis met de erbij horende aangrenzende percelen als afspanning uit de tweede helft van de 18de eeuw en omdat de herberg gelegen is op het kruispunt van twee zeer oude wegen, namelijk Drongen - Wondelgem (zetel van een koninklijke Heerlijkheid) en Gent - Brugge (één van de belangrijkste tracé’s).

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000699, Afspanning De Groene Staeck met omgeving, advies KCML (1983).

Waarden

De afspanning “De Groene Staek” met haar omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

Afspanning In den groenen staek

Groenestaakstraat 70, 70A (Gent)
De oude afspanning werd reeds als zodanig vermeld in 1784. Aan de straatkant bevindt zich een witgeschilderd bakstenen gebouw van één bouwlaag op gepikte plint met zadeldaken, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ernaast hekpijlers met ijzeren hek en afsluiting van erf. Ten oosten witgeschilderd wagenhuis, daterend van 1853.