Sint-Pauluskerk

Sint-Pauluskerk en Fernand Hanuswijk

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Sint-Pauluskerk van de Ferdinand Hanuswijk of Oudenbos. Deze arbeiderswijk werd gelijktijdig beschermd als dorpsgezicht.

De Heilige Pauluskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als spil waarrond de aanleg van de Fernand Hanuswijk gedeeltelijk volgens een radiaal plan is geconcipieerd alsook als voorbeeld van een in samenhang met voornoemde wijk goed geslaagde synthese van neoromaanse, decoratieve en eigentijdse elementen.

Sint-Pauluskerk met omringende arbeiderswijk

Fernand Hanusdreef 1-15, 21-23, 27-35, 39-59, Nieuwe Dreef 60 (Lokeren)
Geïsoleerde woonwijk met onder meer twee schooltjes, een directeurswoning, een klooster, een pastorie, in 1921 aangevat door Ferdinand Hanus, vlakbij zijn textielfabriek, tot 1970 verder uitgebouwd. De wijk omvat ook de centraal gelegen Sint-Pauluskerk, een baksteenbouw in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect H. Jacquelin van 1922.