Arbeiderswijk Fernand Hanuswijk

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 09-03-1995 tot heden

Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Fernand Hanusdreef, Nieuwe Dreef
Locatie Fernand Hanusdreef 1, Fernand Hanusdreef 11, Fernand Hanusdreef 13, Fernand Hanusdreef 15, Fernand Hanusdreef 21, Fernand Hanusdreef 23, Fernand Hanusdreef 27, Fernand Hanusdreef 29, Fernand Hanusdreef 3, Fernand Hanusdreef 31, Fernand Hanusdreef 33, Fernand Hanusdreef 35, Fernand Hanusdreef 39, Fernand Hanusdreef 41, Fernand Hanusdreef 43, Fernand Hanusdreef 45, Fernand Hanusdreef 47, Fernand Hanusdreef 49, Fernand Hanusdreef 5, Fernand Hanusdreef 51, Fernand Hanusdreef 53, Fernand Hanusdreef 55, Fernand Hanusdreef 57, Fernand Hanusdreef 59, Fernand Hanusdreef 7, Fernand Hanusdreef 9, Nieuwe Dreef 60 (Lokeren)
Alternatieve naam Oudenbos

• 4.02/46014/103.1

Sint-Pauluskerk met omringende arbeiderswijk

Fernand Hanusdreef 1-15, 21-23, 27-35, 39-59, Nieuwe Dreef 60, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Geïsoleerde woonwijk, parallel aan de spoorweg Antwerpen-Gent, in 1921 aangevat door Ferdinand Hanus, vlakbij zijn textielfabriek (Nieuwe Molenstraat; momenteel opgeslorpt door N.V. Uco Gent-Ledeberg) en sindsdien, tot 1970 verder uitgebouwd.

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de arbeiderswijk Fernand Hanuswijk. De neoromaanse Sint-Pauluskerk werd ook als monument beschermd.

De Fernand Hanuswijk is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als illustratief voorbeeld van een arbeiderswijk die in de periode 1920-1930 in traditionele stijl door een plaatselijke ondernemer ten behoeve van zijn bedrijf werd gebouwd.