Hospice des Orphelins

Gemeente Lokeren
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein 2 (Lokeren)
Alternatieve naam Muziekacademie

Kerkplein 2, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

In 1853-54 gebouwd als "Hospice des Orphelins". Later stadsschool geworden en veranderd in 1882 naar ontwerp van stadsarchitect Theodore Welvaert.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalig Hospice des Orphelins aan het Kerkplein, ten noorden van de Sint-Laurentiuskerk. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Waarden

Voormalig Hospice des Orphelins, later stadsschool en muziekacademie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

openbaar gebouw in een sobere neoclassicistische stijl, naar ontwerp van stadsarchitect J.J. Stevens van 1853-54, en aangepast tot stadsschool in 1882 door stadsarchitect Th. Welvaert met karakteristieke hoekrisalieten, rondboogvormige muuropeningen en imitatiebanden.