Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoveniersberg en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Tuin, muren en gebouwen

Beschrijving

De Hoveniersberg en aanpalende panden en tuinen zijn beschermd als stadsgezicht. De als monument beschermde ijskelders van brouwerij-frisdrankenbedrijf Donny-Bartsoen, het Emmaüskasteeltje en het steegbeluik maken deel uit van het beschermde stadsgezicht.

Waarden

De Hoveniersberg en aanpalende panden en tuinen zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

waaronder de historische, in casu architectuur-historische waarde:

• als enig resterend dwarsstraatje van de Sint-Pietersnieuwstraat afdalend naar de Schelde met links en rechts nog relicten van de oorspronkelijke terrastuinen op de oostelijke steilwand van de Schelde;
  • als overblijfsel van een site, die wegens de uitgesproken topografie, gekenmerkt was door een merkwaardige terrassering, nog eens onderlijnd door de bouw van een aantal indrukwekkende muren;
  • als voorbeeld van een neoclassicistische straatwand aan de Sint- Pietersnieuwstraat met kenmerkende bepleisterde en beschilderde lijstgevels;
  • als enige getuige van de industriële fase van deze Scheldeflank door de aanwezigheid van een voormalige brouwerij met mineraal-, spuitwater- en limonadefabriek, met een behouden ingegraven ijskelder en een steegbeluik.

Hoveniersberg 1-22, 25-34, Sint-Pietersnieuwstraat 99-111 (Gent)
De Hoveniersberg is het enig resterend dwarsstraatje van de Sint-Pietersnieuwstraat dat van de Blandijnberg afdaalt naar de Schelde, met links en rechts nog relicten van de oorspronkelijke terrastuinen op de oostelijke steilwand van de Schelde.

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis ontworpen door G. Vereecken

Sint-Pietersnieuwstraat 99-103, 99A-H, 99K-N, 99P (Gent)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met een mansardedak, voorzien van drie dakkapellen, gedateerd 1913 en volgens opschrift naar ontwerp van architect G. Vereecken. Middelste poorttravee gemarkeerd door een licht gebogen erker met hekbekroning.

Lusthof Emmaüskasteeltje

Hoveniersberg (Gent)
Zogeheten Emmaüskasteeltje, gelegen op de vrij steile oosthelling van de Blandijnberg, te midden van groenbeplanting. Omvat rechts het zogeheten lusthofje, daterend uit de eerste helft van de 16de eeuw met, naar het water toe, een hard gerestaureerde zandstenen trapgevel, aan de westzijde een manke bakstenen trapgevel en ronde aanleunende traptoren. Links, in het derde kwart 19de eeuw aangebouwde bakstenen gebouwen van de voormalige Brasserie et Glacière du petit Château d'Emmaüs, namelijk brouwerij en ijskelder. Voorgevel van drie bouwlagen met twee verspringende traveeën en ronde hoektoren. Een vermoedelijk uit de 16de eeuw daterend bijgebouwtje met tuitgevel onder steil zadeldak bevindt zich links ervan.

Stadswoning

Hoveniersberg 2 (Gent)
Breedhuis van drie traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (pannen), daterend van 1855. Witgekalkte voorgevel op gepikte plint.

Stadswoning

Sint-Pietersnieuwstraat 107 (Gent)
Breedhuis van twee bouwlagen en heden vijf traveeën, met zadeldak. Bepleisterde lijstgevel met rechthoekige bovenvensters en links uitspringend risaliet van twee traveeën. Volgens archiefstukken van 1830.

Stadswoning

Sint-Pietersnieuwstraat 109, 109A (Gent)
Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, uit midden 19de eeuw.

Steegbeluik

Hoveniersberg 25-32 (Gent)
Klein steegbeluikje met twee parallelle rijen arbeidershuizen uit 1842, toegankelijk via een muur met poortje. Beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën met repeterend schema, onder zadeldak.

Twee ijskelders van brouwerij-frisdrankenbedrijf Donny-Bartsoen

Hoveniersberg, Sint-Pietersnieuwstraat (Gent)
De twee ijskelders opgericht rond 1870 door de familie Donny-Bartsoen, maken deel uit van de site van het Emmaüskasteeltje.