Kasseiweg Issegem

Stokerij Van Damme en kasseiweg

De kasseiweg Issegem, gelegen aan de landbouwstokerij Van Damme, is beschermd als monument.

Waarden

De kasseiweg gevormd door het gedeelte van Issegem aanvangend bij Molenstraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

visueel-landschappelijk, functioneel en contextueel is de 200 meter lange bochtige landelijke kasseiweg cultuurlandschappelijk gerelateerd aan de historisch, industrieel-archeologisch en sociaal-cultureel waardevolle landbouwstokerij Van Damme, met bij de kasseiweg aansluitende gekasseide doorrit en binnenplaats.

industrieel-archeologische waarde

als zeldzaam wordend exemplaar van een kasseiweg representatief voor deze langdurig toegepaste historische techniek van wegverharding binnen een agrarisch landschap.

Kasseiweg Issegem

Issegem (Oosterzele)
Het gehucht Issegem wordt gevormd door een drietal kruispunten van wegen. Een bochtige kasseiweg leidt van de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde naar beneden tot aan de landbouwstokerij Van Damme. De kasseiweg passeert langs het hoofdgebouw van het hoevecomplex en komt uit bij de weg naar Scheurbroek. Deze weg maakt deel uit van het oorspronkelijke historische stratennet van Issegem en vormde een belangrijke schakel in het wegenknooppunt bij dit gehucht waar wegen samenkwamen uit de vier windrichtingen.