Heilige Antonius van Padua-kerk

Beschermd monument van 03-03-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Luikstraat
Locatie Luikstraat 10 (Lokeren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46014/143.1
  • OO000652

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Heilige Antonius van Padua-kerk

Luikstraat 10, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Driebeukige, transeptloze, pseudobasilicale kloosterkerk in neogotische stijl opgetrokken in 1850-52 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Heilige Antonius van Paduakerk, de kloosterkerk van het voormalig klooster van de paters minderbroeders. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Waarden

Heilige Antonius van Paduakerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als kloosterkerk van het klooster van de paters minderbroeders of recolletten, hier gevestigd sinds 1848, en gebouwd in 1850-52 in neogotische stijl door stadsarchitect J.J. Stevens, met vernieuwde neogotische voorgevel van 1886 naar ontwerp van de architecten J. De Somme en E. Van Hoecke-Peeters en gekarakteriseerd door een brede gecementeerde voorpuntgevel met aflijnende boogfries, met centrale spitsboognis met rijkelijk versierd portaal en roosvenster en flankerende tudorboogvormige zijportalen, spitsboogvensters en pinakels.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.