Domein Maaltekasteel: kasteel

Kastelen en domeinen

Beschrijving

Het Maaltekasteel, gelegen langs de Kortrijksesteenweg 1023 te Gent, is beschermd als monument. Het park en de omheiningsgracht met brug en toegangspoort zijn afzonderlijk beschermd als monument.

Waarden

Het zogenaamde “Maaltekasteel” is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalige 18de-eeuwse buitenplaats of "maison de plaisance" aan de rand van de stad en de Kortrijksesteenweg, uitgebreid met een neogotische vleugel met huiskapel naar plannen van architect J. Bethune circa 1860.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als 19de-eeuws buitenverblijf van Jozef de Hemptinne, industrieel en promotor van de neogotiek, samen met J. Bethune stichter van de Sint-Lucasscholen, dat het centrum werd van een belangrijke neogotische kunstenaarskolonie op Maaltebrugge.

artistieke waarde

als belangrijke realisatie in het oeuvre van architect J. Bethune, voornamelijk de huiskapel met merkwaardig neogotisch interieur met muurschilderingen door J. Bethune en A. Bressers, glas-in-loodramen van Bethune en beeldhouwwerk van L. Blanchaert, belangrijke neogotische kunstenaars.

Domein Maaltekasteel

Kortrijksesteenweg 1023 (Gent)
Het domein Maaltekasteel is een omwald domein en het gebouwencomplex bestaat uit een kasteel daterend van 1754 en aangepast in 1910, en een volgens archiefstukken circa 1860 toegevoegde neogotische vleugel met huiskapel naar ontwerp van baron J. Bethune.