Beschermd monument

Domein Maaltekasteel: kasteel

Beschermd monument van 25-03-1997 tot heden

ID
10059
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10059

Besluiten

Kastelen en domeinen
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-1997  ID: 3173

Beschrijving

Het Maaltekasteel, gelegen langs de Kortrijksesteenweg 1023 te Gent, is beschermd als monument. Het park en de omheiningsgracht met brug en toegangspoort zijn afzonderlijk beschermd als monument.Waarden

Het zogenaamde “Maaltekasteel” is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalige 18de-eeuwse buitenplaats of "maison de plaisance" aan de rand van de stad en de Kortrijksesteenweg, uitgebreid met een neogotische vleugel met huiskapel naar plannen van architect J. Bethune circa 1860.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als 19de-eeuws buitenverblijf van Jozef de Hemptinne, industrieel en promotor van de neogotiek, samen met J. Bethune stichter van de Sint-Lucasscholen, dat het centrum werd van een belangrijke neogotische kunstenaarskolonie op Maaltebrugge.

artistieke waarde

als belangrijke realisatie in het oeuvre van architect J. Bethune, voornamelijk de huiskapel met merkwaardig neogotisch interieur met muurschilderingen door J. Bethune en A. Bressers, glas-in-loodramen van Bethune en beeldhouwwerk van L. Blanchaert, belangrijke neogotische kunstenaars.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Domein Maaltekasteel

Kortrijksesteenweg 1023 (Gent)
Het domein Maaltekasteel is een omwald domein aan de grens met Sint-Denijs-Westrem. Het gebouwencomplex bestaat uit een 18de-eeuws kasteel daterend van 1754 en aangepast in 1910, en een volgens archiefstukken circa 1860 toegevoegde neogotische vleugel met huiskapel naar ontwerp van baron J. Bethune.