Beschermd monument

Domein Maaltekasteel: walgracht, serpentinevijver en brug met toegangspoort

Beschermd monument van 25-03-1997 tot heden

ID
10061
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10061

Besluiten

Kastelen en domeinen
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-1997  ID: 3173

Beschrijving

De omheiningsgracht, de serpentinevijver en de brug met toegangspoort bij het Maaltekasteel, gelegen langs de Kortrijksesteenweg 1023 te Gent, zijn beschermd als monument. Het kasteel en park zijn afzonderlijk beschermd als monument.Waarden

De omheiningsgracht met toegevoegde 19de-eeuwse serpentinevijver en brug met toegangspoort van het Maaltekasteel is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een vijfhoekige omgrachting van een vroegere hoeve, mogelijk teruggaand tot de late middeleeuwen, in de 18de eeuw geƫvolueerd tot "huis van plaisance" en in de 19de eeuw tot typisch buitenverblijf met uitgebreide lusttuin en aansluitende serpentinevijver;
als voorbeeld van een toegangsbrug met geajoureerde leuningen en siervazen over een walgracht met imposante toegangspoort, met hergebruik van de arduinen bundelpijlers van de voormalige stadspoort aan de Keizerpoort en verbonden door een ijzeren hek.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Domein Maaltekasteel

Kortrijksesteenweg 1023 (Gent)
Het domein Maaltekasteel is een omwald domein aan de grens met Sint-Denijs-Westrem. Het gebouwencomplex bestaat uit een 18de-eeuws kasteel daterend van 1754 en aangepast in 1910, en een volgens archiefstukken circa 1860 toegevoegde neogotische vleugel met huiskapel naar ontwerp van baron J. Bethune.