Domein Maaltekasteel: park, deel van de Maaltebeek en kapel

Kastelen en domeinen

Beschrijving

Het park, een deel van de Maaltebeek en het kapelletje bij het Maaltekasteel, gelegen langs de Kortrijksesteenweg 1023 te Gent, zijn beschermd als monument. Het kasteel en de omheiningsgracht met brug en toegangspoort zijn afzonderlijk beschermd als monument.

Waarden

Het Maaltepark met inbegrip van een deel van de Maaltebeek en kapelletje, links voor de omgrachting, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als type voorbeeld van een oorspronkelijk kasteelpark aangelegd circa 1875 als lusttuin in de voor die tijd kenmerkende landschapsstijl met serpentinevijver, slingerende paden en een assortiment exotische bomen.

Domein Maaltekasteel

Kortrijksesteenweg 1023 (Gent)
Het domein Maaltekasteel is een omwald domein en het gebouwencomplex bestaat uit een kasteel daterend van 1754 en aangepast in 1910, en een volgens archiefstukken circa 1860 toegevoegde neogotische vleugel met huiskapel naar ontwerp van baron J. Bethune.