Kasteeldomein Borluut: kasteel

Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem
Straat Kleine Gentstraat
Locatie Kleine Gentstraat 46 (Gent)

Kasteeldomein Borluut

Kleine Gentstraat 46, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het neoclassicistisch kasteel Borluut, gebouwd circa 1858 in opdracht van graaf Borluut d'Hoogstraate naar ontwerp van een bekende tuinarchitect Van Damme-Sellier, wordt omgeven door een prachtig park, door een brede lindendreef verbonden met de Kortrijksesteenweg.

Beschrijving

Het kasteel Borluut, gelegen langs de Kleine Gentstraat te Sint-Denijs-Westrem, is beschermd als monument. Het omliggend park is afzonderlijk beschermd als monument.

Kasteel Borluut is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een typisch neoclassicistisch kasteel ingeplant in een oudere site, gebouwd circa 1858 naar een ontwerp van de Gentse tuinarchitect J. Van Damme-Sellier, uitgebreid in 1866 met een gietijzeren terras en luifel en in 1914 met een imponerende toren.