Kasteeldomein Borluut: park, hek, koetshuizen en tuinpaviljoen

Beschermd monument van 25-03-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem
Straat Kleine Gentstraat
Locatie Kleine Gentstraat 46 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/617.1
  • 4.01/44021/784.1
  • OO000041

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein Borluut

Kleine Gentstraat 46, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het neoclassicistisch kasteel Borluut, gebouwd circa 1858 in opdracht van graaf Borluut d'Hoogstraate naar ontwerp van een bekende tuinarchitect Van Damme-Sellier, wordt omgeven door een prachtig park, door een brede lindendreef verbonden met de Kortrijksesteenweg.

Is de omvattende bescherming van

Twee moerascipressen Kasteeldomein Borluut

Kleine Gentstraat 46 (Gent)

Het park bij het kasteel Borluut werd in de 19de-eeuw aangepast aan de toen vigerende mode. In de kenmerkende landschapsstijl werd de parkaanleg herhaaldelijk aangepast: de omgrachting werd onder meer aangepast met karakteristieke serpentinevijver met boogbrug; verder werd het reliëf aangepast met kunstmatige heuvels en slingerende wandelpaden en een assortiment exotische bomen eigen aan de landschapsparken werden aangeplant. De twee moerascipressen dateren nog uit deze aanlegperiode.

Beschrijving

Het park bij het kasteel Borluut, gelegen langs de Kleine Gentstraat te Sint-Denijs-Westrem, is beschermd als monument met inbegrip van de walgracht, vijvers, het toegangshek, de koetshuizen en het paviljoen. Het kasteel is afzonderlijk beschermd als monument.

Waarden

Het park met omgrachting en vijvers, toegangshek, koetshuizen en paviljoen van het Kasteel Borluut is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalige site met walgracht van de oude heerlijkheid van Borluut, teruggaand tot de late middeleeuwen, sinds de 18de eeuw gekend als buitenplaats , zogenaamd het "Wit Kasteel";
als typisch voorbeeld van een 19de-eeuwse kasteeldomein met bijhorende koetshuizen, tuinpaviljoen, toegangsbrug en -hek en kenmerkende parkaanleg, met behouden doch herhaaldelijk aangepaste en uitgebreide omgrachting, onder meer met karakteristieke serpentinevijver met boogbrug; verder met kunstmatige heuvels voor een belvédère of standbeeld en slingerende wandelpaden en een assortiment exotische bomen waaronder een Libanonceder, eigen aan de landschapsparken.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.