Beschermd monument van tot heden
Kastelen en domeinen
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-1997 ID: 3173
Kleine Gentstraat 46 (Gent)
Het park bij het kasteel Borluut werd in de 19de-eeuw aangepast aan de toen vigerende mode. In de kenmerkende landschapsstijl werd de parkaanleg herhaaldelijk aangepast: de omgrachting werd onder meer aangepast met karakteristieke serpentinevijver met boogbrug; verder werd het reliëf aangepast met kunstmatige heuvels en slingerende wandelpaden en een assortiment exotische bomen eigen aan de landschapsparken werden aangeplant. De twee moerascipressen dateren nog uit deze aanlegperiode.
Kleine Gentstraat 46, 46B (Gent)
Het neoclassicistisch kasteel, een gebouw op rechthoekige plattegrond met centrale voor- en achteruitbouw en rechts aanleunende achthoekige toren en erker, werd gebouwd circa 1858 in opdracht van graaf Borluut d'Hoogstraate naar ontwerp van de bekende tuinarchitect Van Damme-Sellier, en wordt omgeven door een prachtig park met exotische bomen en serpentijnvijver, toegankelijk via een arduinen brug en ijzeren hek, geflankeerd door vierkante hekpijlers met siervazen en is door een brede lindendreef verbonden met de Kortrijksesteenweg. Achteraan in het park, tuinpaviljoen in rococostijl.
De Pinte (De Pinte), Sint-Denijs-Westrem (Gent)
De kasteeldomeinen Grand Noble, Mariasteen en Borluut liggen in de zuidelijke periferie van Gent, in een lichte depressie in het microreliëf die gedraineerd wordt via de Duivelbeek. In het gebied zijn de knotwilgenrijen nog vrij goed bewaard als relict van het bulkenlandschap. Het kasteel Grand Noble gaat terug op een tweeledig omgrachte site. Het kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning is via drie dreven met straten verbonden. Het kasteel ligt op een verhevenheid in het midden van de vijfhoekige omgrachting, omgeven door bossen en weilanden. Het kasteel Borluut is een omwald kasteel met 15de-eeuwse kern en door een brede lindedreef verbonden met de Kortrijksesteenweg. Het Mariasteen is van het Borluutkasteel gescheiden door de Rosdambeek. De oorspronkelijke omwalling werd gedempt en begin 20ste eeuw werd de lange toegangsdreef aangelegd.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Borluut: park, hek, koetshuizen en tuinpaviljoen [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10073 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.