Kasteeldomein Borluut: dreef

Beschermd monument van 25-03-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem
Straat Kleine Gentstraat, Vierschaarlaan, Overmeersstraat, Kortrijksesteenweg
Locatie Kleine Gentstraat 46, Kortrijksesteenweg, Overmeersstraat, Vierschaarlaan (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/608.1
  • 4.01/44021/785.1
  • OO000042

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein Borluut

Kleine Gentstraat 46, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het neoclassicistisch kasteel Borluut, gebouwd circa 1858 in opdracht van graaf Borluut d'Hoogstraate naar ontwerp van een bekende tuinarchitect Van Damme-Sellier, wordt omgeven door een prachtig park, door een brede lindendreef verbonden met de Kortrijksesteenweg.

Is de omvattende bescherming van

Zichtas met rijen zomerlindes Kasteeldomein Borluut

Overmeersstraat zonder nummer, Vierschaarlaan zonder nummer (Gent)

Een zichtas, die vanuit het kasteel in zuidelijke richting werd aangelegd, met twee flankerende bomenrijen van zomerlinde. Deze zichtas is 325 meter lang en loopt tot aan de Kortrijksesteenweg. Tussen de bomenrijen is een grasplein als zichtas aangelegd, de ruime plantafstand tussen de rijen bedraagt 16 meter. In de rijen zijn de bomen aangeplant met een relatief kleine plantafstand van 4,5 meter. In totaal is er ruimte voor 159 bomen, op het moment van de inventarisatie zijn er 31 verdwenen en zijn er nog 128. Tussen de zomerlindes werd inboet uitgevoerd met Hollandse linde.

Beknopte karakterisering

Typologiedreven
Contextparken
Dateringeerste kwart 19de eeuw
SoortTilia (linde)

Beschrijving

De kasteeldreef bij het kasteel Borluut, gelegen tussen de Kleine Gentstraat en de Kortrijksesteenweg te Sint-Denijs-Westrem, is beschermd als monument. Het park en kasteel zijn afzonderlijk beschermd als monument.

Waarden

De kasteeldreef van Kasteel Borluut is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als 325 meter lange, gaaf bewaarde en van verkeer gevrijwaarde lindendreef, aangelegd in het begin van de 19de eeuw in de as van het kasteel als rechtlijnige verbinding tussen het kasteeldomein en de Kortrijksesteenweg, de belangrijkste verkeersweg tussen Kortrijk en Gent;
als intrinsiek onderdeel van het kasteeldomein.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.