Burgerhuis

Beschermd monument van 03-03-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Schoolstraat
Locatie Schoolstraat 46 (Lokeren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46014/130.1
  • OO000665

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuis

Schoolstraat 46, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en uit de 20ste eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis met achterliggend voormalig beluikje. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Waarden

Huis Schoolstraat 46 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als 18de-eeuws huis met oorspronkelijk achterliggend hofje en 19de-eeuws beluikje, in de straatgevel duidelijk zichtbaar door de aanwezigheid van twee identieke arduinen deuromlijstingen, respectievelijk naar de woning en het achterliggend hofje; omwille van de artistieke waarde van deze deuromlijstingen als mooie voorbeelden van Lodewijk XV-deuromlijstingen met kwarthol beloop, op neuten met imposten, tussendorpel en sluitsteen, rocailles in de zwikken onder de rechte kroonlijst en bewaard bovenlicht in de rechterdeur.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.