Rijkslagere school

Gemeente Lokeren
Straat Schoolstraat
Locatie Schoolstraat 56 (Lokeren)

Rijkslagere school

Schoolstraat 56, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Neoclassicistisch vierkant gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder tentdak (Vlaamse pannen), gebouwd in 1858 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch schoolgebouw van de Rijkslagere school. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Rijkslagere school is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als schoolgebouw in neoclassicistische stijl opgetrokken in 1858 door stadsarchitect J. J. Stevens en gekenmerkt door een zeer klassieke sobere bepleisterde en beschilderde gevel onder gevelbreed driehoekig fronton, geblokte hoekpilasters, rechthoekige vensters onder kroonlijst en een strakke arduinen deuromlijsting en aanleunend klassiek schoolpoortje.