Tuin augustijnenklooster: Japanse notenboom

Augustijnenklooster: tuin

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) die zich op een perceel dat deel uitmaakte van de tuin van het voormalige augustijnenklooster bevindt en waarschijnlijk tot de kloostertuinbeplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw behoort.
De omgeving van de Japanse notenboom, restant van de voormalige tuin, is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) in de voormalige tuin van het augustijnenklooster is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

het gaat om een mooi ontwikkeld exemplaar.

wetenschappelijke waarde

de betrokken boom bekleedt met 3,77 meter stamomtrek de twaalfde plaats onder de in Belgiƫ geregistreerde exemplaren van Japanse notenboom (Ginkgo biloba) en is dus in alle opzichten een zeer merkwaardige en monumentale boom, vermoedelijk een relict van de 18de-eeuwse kloostertuinbeplanting.

Is de omvattende bescherming van

Japanse notenboom in tuin Augustijnenklooster

Danebroekstraat (Tienen)
De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) bevindt zich op een perceel dat deel uitmaakte van de tuin van het voormalige, in 1615 gestichte augustijnenklooster en behoort waarschijnlijk tot de kloostertuinbeplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Kloostertuin van de augustijnen

Overblijfsel (9 are 13 centiare) van een voormalige kloostertuin met enkele oude bomen, onder meer een ginkgo.