Beschermd monument

Kasteeldomein Kapellegoed

Beschermd monument van tot heden

ID
10084
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10084

Besluiten

Kastelen en domeinen
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-1997  ID: 3173

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het kasteeldomein Kapellegoed, gelegen langs de Sint-Gerolfstraat te Drongen, is beschermd als monument met inbegrip van het kasteel, de omgrachting, het park en de bijgebouwen.



Waarden

Het kasteel zogenaamd “Kapellegoed” met zijn omgrachtingen, park en bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als een voorheen dubbel omwalde kasteelsite opklimmend tot de middeleeuwen, met een van origine oud waterkasteel, in de 18de eeuw bekend als het dubbel omwalde Triumfkasteel en midden 19de eeuw aangepast door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl;
als een goed onderhouden park omgeven door grachten en dreven, gedomineerd door een kasteel, vermoedelijk grotendeels wederopgebouwd in de 18de eeuw, aangepast midden 19de eeuw en uitgebreid met een ruim dienstgebouw door architect L. Minard en voorzien van een nog behouden ijskelder gebouwd in 1857-58 en van diverse kleinere tuinarchitectuur en een half ommuurde moestuin.

artistieke waarde

als een interessant en goed bewaard voorbeeld van een 18de-eeuws kasteelinterieur met onder andere een salon met fraaie paneelschilderingen op doek en een salon met rijke stucdecoratie in Lodewijk XVI-stijl.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.