Beschermd monument

Kasteeldomein Kapellegoed

Beschermd monument van 25-03-1997 tot heden

ID
10084
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10084

Besluiten

Kastelen en domeinen
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-1997  ID: 3173

Beschrijving

Het kasteeldomein Kapellegoed, gelegen langs de Sint-Gerolfstraat te Drongen, is beschermd als monument met inbegrip van het kasteel, de omgrachting, het park en de bijgebouwen.Waarden

Het kasteel zogenaamd “Kapellegoed” met zijn omgrachtingen, park en bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als een voorheen dubbel omwalde kasteelsite opklimmend tot de middeleeuwen, met een van origine oud waterkasteel, in de 18de eeuw bekend als het dubbel omwalde Triumfkasteel en midden 19de eeuw aangepast door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl;
als een goed onderhouden park omgeven door grachten en dreven, gedomineerd door een kasteel, vermoedelijk grotendeels wederopgebouwd in de 18de eeuw, aangepast midden 19de eeuw en uitgebreid met een ruim dienstgebouw door architect L. Minard en voorzien van een nog behouden ijskelder gebouwd in 1857-58 en van diverse kleinere tuinarchitectuur en een half ommuurde moestuin.

artistieke waarde

als een interessant en goed bewaard voorbeeld van een 18de-eeuws kasteelinterieur met onder andere een salon met fraaie paneelschilderingen op doek en een salon met rijke stucdecoratie in Lodewijk XVI-stijl.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel Kapellegoed gaat vermoedelijk terug op een zeer oude nederzetting; hiervan getuigen de aanleg van de dreef en de dubbele omwalling. Het landhuis met bakstenen, midden 19de-eeuwse voorgevel naar ontwerp van Louis Minard, ontpleisterd in 1951, bevindt zich in een omgracht park.