Kasteeldomein Kapellegoed

Beschermd monument van 25-03-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Drongen
Straat Sint-Gerolfstraat
Locatie Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Alternatieve naam Goed ter capellen

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/613.1
  • 4.01/44021/776.1
  • OO000031

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het kasteel Kapellegoed gaat vermoedelijk terug op een zeer oude nederzetting; hiervan getuigen de aanleg van de dreef en de dubbele omwalling. Het landhuis met bakstenen, midden 19de-eeuwse voorgevel naar ontwerp van Louis Minard, ontpleisterd in 1951, bevindt zich in een omgracht park.

Beschrijving

Het kasteeldomein Kapellegoed, gelegen langs de Sint-Gerolfstraat te Drongen, is beschermd als monument met inbegrip van het kasteel, de omgrachting, het park en de bijgebouwen.

Waarden

Het kasteel zogenaamd “Kapellegoed” met zijn omgrachtingen, park en bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als een voorheen dubbel omwalde kasteelsite opklimmend tot de middeleeuwen, met een van origine oud waterkasteel, in de 18de eeuw bekend als het dubbel omwalde Triumfkasteel en midden 19de eeuw aangepast door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl;
als een goed onderhouden park omgeven door grachten en dreven, gedomineerd door een kasteel, vermoedelijk grotendeels wederopgebouwd in de 18de eeuw, aangepast midden 19de eeuw en uitgebreid met een ruim dienstgebouw door architect L. Minard en voorzien van een nog behouden ijskelder gebouwd in 1857-58 en van diverse kleinere tuinarchitectuur en een half ommuurde moestuin.

artistieke waarde

als een interessant en goed bewaard voorbeeld van een 18de-eeuws kasteelinterieur met onder andere een salon met fraaie paneelschilderingen op doek en een salon met rijke stucdecoratie in Lodewijk XVI-stijl.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.