Burgerhuis in geometrische art nouveau

Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Stationsplein
Locatie Stationsplein 13 (Lokeren)

Stationsplein 13, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Huis van twee traveeën en verspringende bouwlagen. Kleurrijke baksteenbouw op arduinen sokkel met korfbogig keldervenster.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het art-nouveauburgerhuis uit 1906 aan het Stationsplein. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Huis Stationsplein 13 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van een woonhuis in een geometrisch gerichte art-nouveaustijl, gebouwd in 1906 naar ontwerp van de Gentse architect A. Van Hoecke-Dessel en vrij uniek door zijn gevarieerde gebogen venstervormen met roedeverdeling, geometrische motieven in het ijzerwerk en erkerbalkon en het decoratieve sgraffitopaneel.