Art-nouveauburgerhuis

Beschermd monument van 03-03-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Stationsplein
Locatie Stationsplein 14 (Lokeren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46014/121.1
  • OO000670

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Art-nouveauburgerhuis

Stationsplein 14, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Onderkelderd huis met twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Baksteenbouw op arduinen sokkel met segmentbogig keldervenster met twee tussenstijlen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het art-nouveauburgerhuis uit 1911 aan het Stationsplein, als ensemble ontworpen met nummers 15, 16 en 17 door Henri Vanden Broucke. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Waarden

Huis Stationsplein 14 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als uniek voorbeeld van een art-nouveauhuis van 1911 ontworpen door de Lokerse architect H. Vanden Broucke, dat sterk beïnvloed werd door het werk en de eigen woning van de Brusselse art-nouveau-architect P. Hankar (in Sint-Gillis) gekenmerkt door een kleurig materiaalgebruik, gemarkeerde brede venstertravee met drielicht met ijzeren tussenstijlen met slanke profielen, dominerende rechthoekige erker en kroonlijst op ijzeren consoles.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.