Maritiem park

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen

Beschrijving

Onder de afdaken 22-23 en op het terrein waar tot in de jaren 1970 afdaken 24-25 waren gelegen, is het maritiem park ondergebracht. De schepen en het havengebonden erfgoed dat hier opgesteld zijn behoorden sinds 1974 tot de collectie van het Scheepvaartmuseum.

Maritiem park

Jordaenskaai (Antwerpen)

Is de omvattende vaststelling van

Amical

Antwerpen (Antwerpen)
De Amical is een stoomsleepboot uit 1914 die vandaag deel uitmaakt van de collectie van het Museum aan de Stroom (MAS).

BRU24

De BRU24 is een hoogaars die in 1903 als vissersschip werd gebouwd en in 1946 werd omgebouwd tot zeiljacht.

Courlis

De Antwerpse knots Courlis werd in 1928 als jacht gebouwd.

Céphée

De Céphée is een unieke houten waal, gebouwd op de werf van Prévost frères et Blond in Merville (Noord-Frankrijk) in 1937.

Dolfijn 2

De Dolfijn 2 is een houten hoogaars gebouwd in 1929 voor de Antwerpse graficus Rudolf Schönberg.

Freja

De Freja is een Scheldejol gebouwd in 1932.

Herwig

De Herwig is een Scheldekruiser die vele jaren als schoolschip diende voor de Sodipaclub in Antwerpen. Het zeiljachtje werd in 1948 gebouwd naar de plannen van van Hövell.

Karekiet

De Karekiet is de twaalfvoetsjol van Olympisch zeilkampioen Leon Huybrechts.

Lauranda

Baasrode (Dendermonde)
De Lauranda werd in 1928 als sleepspits gebouwd op een werf in Baasrode. Het schip maakt is 1978 eigendom van de stad Antwerpen. Vanaf 2018 ligt het vaartuig in de provinciale erfgoedsite scheepswerven Baasrode.

Mar-Mar

De baquet van Charleroi Mar-Mar in de collectie van het Museum aan de Stroom is een voor Vlaanderen uniek voorbeeld van een type binnenvrachtschip dat tussen 1832 en 1933 voer op het kanaal Charleroi-Brussel, de Rupel en de Schelde.

P905 Schelde

De P905 Schelde was een patrouilleschip van het Rijnsmaldeel

Pegase

De Pegase is een Antwerpse runabout van vlak na de Tweede Wereldoorlog naar Amerikaans model.

Sint-Antonius

De Sint-Antonius werd gebouwd in 1914 in Ledeberg als klipperaak onder zeil en maakt deel uit van de collectie van het Museum aan de Stroom.

Is gerelateerd aan

Baquet van Charleroi Mar-Mar