Hotel Clemmen

Hotel Vander Haeghen zonder achtergebouwen

Beschrijving

Het 18de-eeuwse Hotel Clemmen, heden gekend als museum A. Vander Haeghen, is beschermd als monument. De achtergebouwen zijn niet mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

Het Hotel Vander Haeghen met uitsluiting van de achtergebouwen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu geschiedkundige waarde:

Hotel Clemmen met katoendrukkerij en pakhuis

Veldstraat 82, 82A-B (Gent)
18de-eeuws hotel, vermoedelijk in 1746 opgericht naar ontwerp van architect David 't Kindt, in 1771 door zijn weduwe verkocht aan J. Clemmen. Voorgevel van tien traveeën met drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met houten dakkapellen. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel, verrijkt met imitatiebanden boven een zandstenen plint. Achtervleugel langs de Leie, gebouwd als katoendrukkerij en pakhuis in 1772.