Gewone plataan

Gewone plataan

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een gewone plataan (Platanus acerfolia) aangeplant als hoekboom op een kruispunt van wegen ter markering van de perceelgrenzen.

Waarden

Een Gewone plataan (Platanus acerifolia ), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 27,5 meter rond de boom, met uitsluiting van de voortuin die behoort tot de laatste woning van de Gallicstraat, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de gewone plataan werd aangeplant op de hoek van Slibber/Ter Eiksken en de Gallicstraat. Het is een goed voorbeeld van een hoekboom met de bedoeling om kadastrale percelen te markeren of vast te leggen. Hij heeft een zeer bijzonder habitus: de stamomtrek versmalt op zeer korte afstand zeer sterk, waardoor de groeivorm sterk gedrongen lijkt. Mede omwille van deze gedrongen groeivorm en de knobbelige stam heeft hij plaatselijk de naam van 'zwangere plataan' verworven.

de boom vormt een belangrijk beeldbepalend object in de omgeving.

Opgaande plataan

Gallicstraat (Tienen)
De gewone plataan (Platanus hispanica (x) of Platanus acerifolia (x)) bevindt zich op de hoek van Slibber/Het Eiksken en de Gallicstraat, op de rand van akkerland en een recentere villawijk ten westen van het centrum van Bost (deelgemeente van Tienen).