Hotel Haemelinck

Straat Sint-Baafsplein
Locatie Sint-Baafsplein 10 (Gent)
Alternatieve naam Hotel Van Branteghem, Hotel D'Elhougne, Hotel De Cock

Hotel Haemelinck

Sint-Baafsplein 10, Gent (Oost-Vlaanderen)

Enkelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), uit 1739. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel wet de structuur betreft aansluitend bij Lodewijk XIV-stijl: evenwichtig opgebouwde gevel waarvan de middenpartij van drie traveeën hoger opgetrokken is en voorzien van een klokvormige bekroning met gebogen fronton en oculus waarin Junoborstbeeld op een voetstuk geplaatst werd, midden rijkelijk versierde stucornamenten.

Beschrijving

Het 18de-eeuwse Hotel Haemelinck, ook gekend als Hotel Van Branteghem, Hotel D'Elhougne of Hotel De Cock, is beschermd als monument.

Hotel Haemelinck is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: