Landhuis Les Cygnes met tuin

Deelgemeente Mariakerke
Straat Groenestaakstraat
Locatie Groenestaakstraat, Groenestaakstraat 37, Groenestaakstraat 37A, Groenestaakstraat 37B, Groenestaakstraat 37C, Groenestaakstraat 37D, Groenestaakstraat 37E, Groenestaakstraat 39, Groenestaakstraat 39A (Gent)
Alternatieve naam Landhuis Les Fougères met tuin

• 4.01/44021/618.1
  • 4.01/44021/780.1

Groenestaakstraat 37, 37A-E, 39, 39A, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het voormalig lusthuis is gebouwd op de grondvesten van een oud kasteel. In 1860 laat de eigenares Juffrouw de Naeyer het huidige kasteel in neoclassicerende stijl bouwen. Het kasteeltje met souterrain en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met dakkapellen is vergezeld van een hovenierswoning, wagenhuis en tuinpaviljoen in een omgrachte tuin.

Beschrijving

Het landhuis Les Cygnes met omgrachte tuin, gelegen langs de Groenestaakstraat te Mariakerke, is beschermd als monument.

Waarden

Het kasteeltje genaamd “Les Cygnes” en later “Les Fougères” en de omgrachte tuin is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als buitenplaats in neoclassicistische stijl, gebouwd omstreeks 1860 op de plaats van een ouder kasteeltje dat reeds in de 18de eeuw omsloten was door een rechthoekige omgrachting, en gelegen in een parkje aangelegd in landschapsstijl met serpentinevijver en rond tuinpaviljoen op een heuveltje.