Beschermd monument

Herenhuis met atelier en tuin

Beschermd monument van 13-11-2001 tot heden
ID: 10109   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10109

Besluiten

Geografisch pakket Prinsenhofbuurt
definitieve beschermingsbesluiten: 13-11-2001  ID: 3768

Beschrijving

De woning en het voormalig atelier van J.B. Bethune met de tuin en bijgebouwen, gelegen langs het Prinsenhof te Gent, zijn beschermd als monument.Waarden

De woning en voormalig atelier van J.B. Bethune, met inbegrip van de tuin en bijgebouwen, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het herenhuis is een in oorsprong 15de-eeuws onderdeel van de vorstelijke residentie Prinsenhof, opgenomen in een groot woonhuis uit de late 18de of het begin van de 19de eeuw met een kenmerkende en uitwendig goed bewaarde neoclassicistische architectuur waar Jean Baptiste Bethune, promotor van de neogotiek, lange tijd heeft verbleven en waaraan zijn glazeniersatelier was gehecht; de neogotische representatieruimte ontworpen door Bethune ondersteunt de architectuurhistorische waarde.

artistieke waarde

In de woning bleven exemplaren van neogotische glazenierskunst bewaard van Jean Baptiste Bethune zelf, naast de uitzonderlijke reeks glasramen behorend tot de kunstproductie van Arthur Verhaegen die in hun iconografie refereren aan Bethune.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis met atelier en tuin

Prinsenhof 71-75 (Gent)
Het herenhuis is een in oorsprong 15de-eeuws onderdeel van de vorstelijke residentie Prinsenhof, opgenomen in een groot woonhuis uit de late 18de of het begin van de 19de eeuw met een kenmerkende en uitwendig goed bewaarde neoclassicistische architectuur waar Jean Baptiste Bethune, promotor van de neogotiek, lange tijd heeft verbleven en waaraan zijn glazeniersatelier was gehecht.