Beschermd monument

Art-nouveauburgerhuis

Geografisch pakket Lokeren
definitieve beschermingsbesluiten: 03-03-1998  ID: 3295

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis in art-nouveaustijl met Moorse invloeden in de Stationsstraat. Het gebouw is gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

huis Stationsstraat 10 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als laatst gekende ontwerp van de Lokerse architect J. Welvaert van 1911 en uniek voorbeeld van een art-nouveauhuis in Moors geïnspireerde stijl opvallend door zijn kleurrijk materiaalgebruik, hoefijzerboogvormige deuren en vensters met geometrische roedeverdeling, aansluitend bij de strakke art-nouveaurichting, en het dominerende bel-etagevenster met ijzeren balkon.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Rij burgerhuizen in art-nouveaustijl