Ensemble van burgerhuizen

Gemeente Lokeren
Deelgemeente Lokeren
Straat Torenstraat, Sint-Laurentiusplein
Locatie Sint-Laurentiusplein 3, Torenstraat 24, Torenstraat 26 (Lokeren)

Torenstraat 24-26, Sint-Laurentiusplein 3, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, uit de 19de eeuw. Thans ingedeeld in drie woningen.

Typologieburgerhuizen
Datering19de eeuw

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de drie woningen die in oorsprong als ensemble of als één herenhuis werden gebouwd aan het begin van de 19de eeuw. Het gaat om twee woningen in de Torenstraat en het aansluitende hoekhuis met het Sint-Laurentiusplein. De gebouwen zijn gelegen in de als stadsgezicht beschermde stadskern van Lokeren.

Waarden

Ensemble Torenstraat 24-26 en Sint-Laurentiusplein 3 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van een vrij intact behouden vroeg-19de-eeuws ensemble van burgerhuizen met sobere bepleisterde gevels, eenvoudige rechthoekige vensters en accentuerende poorten in arduinen omlijsting met Toscaanse pilasters en rechte kroonlijst.