Neoclassicistisch hoekhuis

Straat Predikherenlei
Locatie Predikherenlei 13 (Gent)

Predikherenlei 13, Gent (Oost-Vlaanderen)

Neoclassicistisch hoekhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met omlopende hardstenen sokkel met getraliede keldergaten.

Het neoclassicistisch hoekhuis Predikherenlei 13 is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van Predikherenlei 13 als volgt werd gemotiveerd:
Het pand wordt beschermd als typisch neoclassicistisch herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw met een uitzonderlijk rijk en stijlvol gedecoreerd interieur.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000794, Predikherenlei 13, advies KCML (1987).

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: