Gildehuis der Visverkopers

Besluiten

Empirepomp, woning, gildehuis, woning De Grote Steur en burgerhuis Timmermans met geheel Groentenmarkt

Beschrijving

Het voormalig Gildehuis der Visverkopers, een hoekhuis op de Groentenmarkt te Gent, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige Gildehuis der Visverkopers is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voormalig gildehuis met imposante trapgevel van Balegemse zandsteen, opgetrokken in 1506 met toegevoegde 18de-eeuwse arduinen deuromlijsting.

Groentenmarkt 14 (Gent)
Gildehuis der Visverkopers, later ook zogenaamd Wit huys, daterend van 1506. Hoekhuis met trapgevel met vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, opgetrokken uit Balegemse zandsteen, voorzien van een toegangsdeur met 18de-eeuwse arduinen spiegelboogomlijsting. De zijgevel aan de kant van de Leie, is een lijstgevel van drie traveeën in dezelfde stijl. Linker zijgevel met verspringend aantal traveeën op verschillende bouwlagen hoogte, en een achtertrapgevel.