Kasseiweg Vogelzangstraat

Geografisch pakket Laarne en Lokeren

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Vogelzangstraat van Bontinkstraat tot Vispoelstraat, meer bepaald de kasseiweg en bijhorende bermen op het openbaar domein.

Waarden

Kasseiweg met de bermen op openbaar domein gevormd door Vogelzangstraat van Bontinkstraat tot Vispoelstraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zeldzaam wordend voorbeeld van een lange kasseiweg binnen een uitgesproken landelijke omgeving van het Waasland behoort de gekasseide Vogelzangstraat met zijn lengte van ongeveer 1.300 m tot de meest representatieve kasseiwegen uit deze regio. De toegepaste historische techniek van wegverharding getuigt van een langdurige fase in de evolutie van de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen kunnen de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording belangrijk zijn. De kasseiweg, waarvan het straattracé minstens tot de eerste helft van 18de eeuw opklimt, is tevens historisch en visueel-landschappelijk een belangrijk bindelement met de aanpalende site met maalderij van de Bontinkmolen aan de Vogelzangstraat en met de tegenoverliggende bijhorende hoeve met molenaarshuis aan de Bontinkstraat 166 te Laarne (Kalken). De sociaal-culturele waarde ligt in het gebruik van de weg bij een belangrijk jaarlijks evenement van de wielersport, namelijk de voorjaarsklassieker van de 'Omloop Het Volk', en in zijn recreatieve en toeristische betekenis in relatie met de landschappelijk fraaie omgeving.

Vogelzangstraat (Lokeren)
De Vogelzangstraat loopt van de Bontinkstraat (grensstraat Kalken/Lokeren en Berlare) door agrarisch gebied oostwaarts richting Kalkenstraat en is gekasseid tot aan de Vispoelstraat. Het betreft een lange kasseiweg van ongeveer 1.300 meter lengte, gelegen in de zuidwestelijke grenshoek van Lokeren met Kalken en Berlare.