Beschermd varend erfgoed

Jacht-hoogaars Den Oeschaert

Beschermd varend erfgoed van tot heden

Plat- en rondbodems

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermd varend erfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als varend erfgoed omvat de jacht-hoogaars Den Oeschaert, met Lokeren als thuishaven.

Waarden

Jacht-hoogaars den Oeschaert is beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als representatief en authentiek voorbeeld van een traditionele visie op de bouw van plezierjachten na de Tweede Wereldoorlog gebaseerd op het scheepstype 'hoogaars', een kleiner scheepstype voor de visvangst op het Scheldebekken gebouwd en gebruikt in Vlaanderen.

wetenschappelijke waarde

Als representatief en uniek voorbeeld van het scheepstype 'hoogaars' onder andere gekenmerkt door de gestrekte boeg en de sterk geronde achtersteven; door het hernemen van een ouder type van romp, tuigage en zeilplan vanwege de degelijke vaarkwaliteiten van het historische scheepstype.

Den Oeschaert

Lokeren (Oost-Vlaanderen)