Beschermd monument

Klooster en Rustoord voor dames van de zusters van de Onbevlekte Ontvangenis - apostolinnen: herenhuis

10162

Tuin, muren en gebouwen

Beschrijving

Het voormalige 18de-eeuws herenhuis van de Oostenrijkse generaal De Murray, heden behorend tot het klooster en rustoord voor dames van de zusters van de Onbevlekte Ontvangenis – apostolinnen, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige 18de-eeuwse herenhuis van de Oostenrijkse generaal de Murray, heden deel van het "Rusthuis Onze-Lieve-Vrouw Ter Rive" is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als voormalig herenhuis van de Oostenrijkse generaal de Murray, opgetrokken midden 18de eeuw, sinds begin 19de eeuw klooster van de Apostolinen en thans geïncorporeerd in het "Rusthuis Onze-Lieve-Vrouw Ter Rive";
Als gebouw met behouden 18de-eeuwse kern, voornamelijk wegens de artistieke waarde van bepaalde interieurelementen in rococostijl zoals de traphal met rococo bordestrap en verschillende kamers op het gelijkvloers en de bovenverdieping, onder meer een merkwaardige alkoofkamer, met stuclijstwerk aan plafonds en schouwen.

Klooster en rustoord voor dames van de zusters van de Onbevlekte Ontvangenis - apostolinnen

Sint-Pietersnieuwstraat 115 (Gent)
Herenhuis op de hoek van de Sint-Pietersnieuwstraat en het Sint-Pietersplein, bekend staande als de voormalige woning van de Oostenrijkse generaal de Murray, heden deel uitmakend van een lijstgevel van drie bouwlagen en achttien traveeën, waarschijnlijk resulterend van een verbouwing en verhoging van twee of drie woningen uit de 18de eeuw. Neogotische kapel, volgens een gedenksteen naast de ingang daterend van 1868.