Teksten van Parochiekerk Sint-Amandus: orgel

Parochiekerk Sint-Amandus: orgel_versie 2_05.04.2016 ()

Het orgel in de parochiekerk Sint-Amandus in Borchtlombeek (Roosdaal) is beschermd als monument.

Amandusorgel_26/09/2013_versie1 ()

Orgel in de Sint-Amanduskerk van Borchtlombeek.

Orgel gebouwd door Pierre Charles Van Pethegem in 1824. Latere transformaties vonden plaats door Jos Stevens uit Duffel in 1900. Het onderhoud gebeurde door Aerts & Castrel uit Duffel. Het orgel is versierd met een rococo medaillon met buste van de Heilige Cecilia.
Het pijpwerk bevat nog de originele kernprikken en is beschilderd. Fluit 4 en bourdon 8 zijn vermoedelijk 17de-eeuws, het overige pijpwerk is nieuw. De twee chromatische windladen zijn nieuw en werden vervaardigd door Jos Stevens. Ook de klaviatuur werd in de zijkant aangebracht door Stevens. De magazijnbalg van de windvoorziening is in pitch-pine, het bovenblad in eik, de windkanalen zijn nieuw. Het orgel werd als balustrade orgel gebouwd met een viervoetsfront. De kast werd volledig uitgediept, de zij en rugwanden zijn nieuw.

Bibliografie

• FAUCONNIER A., ROOSE, P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen : een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIa, arrondissement Halle-Vilvoorde, Brussel, 54.

Waarden

Het orgel in de Sint-Amanduskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Auteurs:  Piens, Joachim